Her har jeg brukt grunnoppskriften til melk.no, men endret litt og lagt til de smakene jeg liker best.
Dette trenger du:
- 6 dl lettmelk
- 1 pk fersk gjær
- 1 ts salt
- 1/2 dl olivenolje, eller annen olje.
- 2 dl sammalt hvete fin
- 2 dl sammalt rugmel grov
- 2 dl havregryn
- 1 dl solsikkekjerner
- 9 dl hvetemel
Varm opp melken til fingervarm. Smuldre opp gjæren i en bolle, tilsett litt av den varme melken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett salt og olje, og resten av ingrediensene. Elt deigen godt sammen, ca 10 min for hånd, 5 min for kjøkkenmaskin. Sett til heving på lun plass med håndkle eller plastfilm over. Heves til dobbelt størrelse, ca. 30-40 min.
Velv deigen på bakebordet, og del den i to. Form en avlang pølse, og del i 8-9 biter, gjenta med den andre. Trill runde boller, og legg på stekebrett med bakepapir på. Legg over et klede og hev i 30 min.
Stekes på 210 c ca. 10 min. Avkjøl på rist, og server. Frys gjerne ned hvis det blir mye til overs, så har du å ta opp til frokost, kveldsmat, osv.