Fastelavensboller

fastelavensboller5

Fastelaven stammer egentlig fra gammel kristen tro, og hadde betydningen «kvelden før fasten». Ergo kunne man spise seg opp denne dagen, og hva er vel ikke bedre enn å spise seg opp på herlige hjemmelagde boller med krem og syltetøy? 😉

Etterhvert har det blitt til en hyggelig søndag, hvor fastelavensris pyntes (eller kjøpes inn), boller bakes og pyntes med krem og syltetøy, og der desserten er litt mer spenstig enn ellers. 😀

fastelavensboller6

Grunnoppskrift på hveteboller kommer her.

  • 3 1/2 dl melk
  • 25-50 g fersk gjær (eller en halv pakke tørrgjær)
  • 70 g margarin
  • 1 ts kardemomme
  • 1 klype salt
  • 500 g (ca, 8 dl hvetemel)

20-25 boller

Denne deigen kan brukes til hveteboller, skolebrød, kringle og skillingsboller.

Smelt margarin og bland inn melken. Varm til fingervarmt. Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett litt av den varme melkeblandingen, rør godt så alt løser seg opp. Ved tørrgjør, tilsetter du gjæren og sukkeret i litt av den varme væsken, la den stå ca. 5 min til det skummer litt. Tilsett så alt det tørre på begge fremgangsmåter. Elt deigen godt, ca. 8-10 min for hånd, 5-7 min i kjøkkenmaskin.

La deigen heve seg til dobbelt størrelse under et klede eller plastfilm, ca. 1 time. Med tørrgjær kan det ta lenger tid. Slå gjerne deigen ned en gang under heving, og hev videre. Ta deigen over på bakebordet, trill to lange pølser og del opp i like deler til boller. Trill runde boller, og etterhev til de er lette og fine. (Etterhev gjerne over damp/vannbad).

Pensle bollene med sammevispet egg, , steik dem ved 240 grader i ca. 10-12 min. De skal bli høye og fine, få en fin brunfarge og ha en fin lys farge langs kanten.

Avkjøl, pynt og kos dere. 🙂

fastelavensboller4

fastelavensboller3

Reklame