Jeg har aldri fått til å bake med tørrgjær noe særlig, men med disse gikk det veldig bra. De ble så gode at jeg må sette i gang en runde til, for disse er veldig greie å fylle opp fryseren med. 🙂 Av denne oppskriften lagde jeg 12 rundstykker i muffinsform (metallform med bakepapir oppi) Ikke legg de oppi papirformer, da vil de bli vanskelig å få ut igjen. Bruk bakepapir eller silikon, eller smør muffinsformen med smør. Du kan trille rundstykker uten å ha de i form også selvfølgelig.
Ingredienser
- 2,4 dl vann
- 2 ts tørrgjør (eller 25 g fersk)
- 2 ss smeltet smør
- 2,4 dl ekstra lettmelk
- 500 gram hvetemel
- 100 gram grovbakstmel
- 100 gram havregryn
- 1 ts salt
Varm vannet opp til fingervarmt, ha det i en bolle og tilsett 2 ts tørrgjør. La stå til vannet skummer seg litt, smelt smøret og tilsett melken. Ha det over i bollen med gjør og vann. Tilsett alt det tørre + salt, og elt ca. 10 min i kjøkkenmaskin. Elt for hånd om du ikke har kjøkkenmaskin, det går helt fint det også. 10-15 min blir bra.
La deigen heve seg til dobbelt størrelse, hvelv den så over på bakebordet og trill en lang pølse som du deler i 2. Er deigen klissete, ta litt olje på hendene så blir den lettere å håndtere. Form 12 rundstykker av den ene deigen, og brød av den andre. La heve 1 time til.
Forvarm ovnen til 220 grader. Pensle med melk, og dryss over havregryn. Stek rundstykkene i ca. 10 min, avkjøl på rist. Brødet stekes på nederste rille i 20-25 min.
Varm kakao, lune rundstykker og brunost, dét ble lunsjen her i dag. Så godt! 🙂
Gjærbakst er noe av det beste jeg får, og det er så greit å oppbevare i fryseren til det kommer gjester, til frokost, lunsj og kvelds. Lettvint å tine i micro eller stekeovnen.
❤