Det går mye i smoothie og kjøleskapsgrøt til frokost her, men av og til er det godt med rundstykker og brødmat også. Disse ble veldig gode, er enkle å lage, men tar lang tid pga hevingen. Det er jo slik at når du begynner med gjærbakst, så er det greit å ha god tid for å få et godt resultat.
Ingredienser
- 25 g fersk gjær
- 6 dl ekstra lettmelk
- 2 ss olje
- 5 dl hvetemel
- 5 dl grovbakst mel
- 2 dl havregryn
- 2 ss gresskarkjerner
- 2 ts sesamfrø
- 1 ts salt
Varm opp melken til fingervarmt. Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett litt av den lunkne melken og rør godt til gjæren har løst seg helt opp. Tilsett resten av melken og oljen. Bland alt det tørre og bland godt til du har en jevn og fin deig. La elte i kjøkkenmaskin ca. 10 min. Her ble det eltet for hånd i 10 min, så det fungerer også bra. Så får du trent litt samtidig. 😉
Dekk til bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle, la heve til dobbelt størrelse, slå ned deigen, la den heve til dobbelt størrelse igjen, (ca. 3-4 timer tok det her.)
Velv deigen på bakebordet, og tilsett eventuelt litt mer mel om deigen er klissete. Trill to lange pølser, og del opp i 8 x 8 biter, altså 16 til sammen. Trill runde rundstykker, eller forme som små baguetter. La heve under plast eller kjøkkenhåndkle ca 1 time til.
Stekes i ovnen ved 220 grader i ca. 10 min. (Avhengig av ovn).
Avkjøles på rist.